Mød forfatteren

Det meste af mit liv har jeg været udstyret med en sund skepsis og har, for at sige det som det er, været temmelig fordømmende overfor andre mennesker. Jeg kunne være meget hurtig til at vurdere andre, og hvis jeg gennem længere tid havde en problematisk relation, kunne jeg ofte endevende den i en uendelighed.

Min umulige chef blev således genstand for en hel del beklagelser over middagsbordet, hvor min familie tålmodigt lagde ører til mine problemer med, hvad han nu havde bedrevet. Min daværende mand blev taget op i utallige venindesnakke, og adskillige andre relationer blev endevendt i samtaler med veninder, der også selv havde en lang række emner blandt deres egne relationer, som de gerne ville have behandlet, når vi mødtes. Beklagelser, brok og direkte sladder var min måde at deale med alle de besværlige relationer, som jeg havde befolket mit liv med.

På det tidspunkt havde jeg aldrig hørt om skygger, og det faldt mig ikke et øjeblik ind, at alle disse besværlige mennesker i virkeligheden var et spejl af mig selv. Et spejl af de sider i mig, som jeg ikke ville se og acceptere, og derfor i stedet projicerede over på andre.

Da denne nye erkendelse landede i mig, blev det hurtigt meget tydeligt, at min liste over uaccepterede skyggesider var alenlang. Så lang og så skræmmende, at jeg bestemt ikke havde særlig meget lyst til at kigge nærmere på dem.

Skulle jeg virkelig være både egoistisk, inkompetent, doven, falsk og alle mulige andre forfærdelige ting, som jeg ofte kunne synes, at andre var?

Mit ego var ikke ligefrem begejstret ved tanken!

Det var derfor først, da jeg forsøgsvis havde prøvet at se på et par stykker af mine skyggesider, at jeg for alvor begyndte at kunne se ideen i det. Til min store overraskelse endte jeg altid med at finde den side hos mig selv, som jeg ville have forsvoret, at jeg havde, og i takt med at jeg accepterede de forskellige sider, begyndte mine relationer at ændre sig.

Jeg kunne sidde alene i min stue og arbejde med at acceptere en skyggeside, som jeg triggede på hos en anden per-son, for derefter at opdage, at personen efterfølgende ændrede adfærd, uden på nogen måde at have været involveret i det.

For mig var det nærmest magi!

Tænk at en problematisk relation kunne ændre sig, uden at den pågældende person på nogen måde blev involveret, men udelukkende ved at jeg fandt det, som irriterede mig ved den anden, hos mig selv og accepterede det.

Jeg var nærmest høj af forundring, hver gang jeg lagde mærke til, at den ene problematik efter den anden forsvandt fra mit liv.

Selv om jeg nu efterhånden har oplevet dette utallige gange, både hos mig selv og hos rigtig mange mennesker, som jeg har coachet, kan jeg stadig blive helt rørt og overvældet over de fantastiske historier, som folk kommer tilbage og fortæller:

Som kvinden, der fortæller om hendes tavse, lukkede mand, der pludselig af sig selv begynder at spørge ind og vise interesse, efter at hun har taget skyggesiden ”lukket” tilbage til sig selv.

Eller som læreren, der fortæller om den dominerende og bedrevidende forældre, der pludselig uopfordret anerkender hendes arbejde med eleverne, efter at hun har accepteret den ”bedrevidende” side i hende selv.

I det øjeblik vi ser og accepterer det i os selv, som vi trigger på hos andre, forvandler relationen sig på magisk vis, og vi skal ikke længere kæmpe eller bruge energi på, at få hverken os selv eller andre til at være anderledes end vi er.

Den eneste, vi kan ændre, er os selv – og når vi forvandler os, forvandles verden omkring os!

Her ti år og mindst hundreder skygger senere må jeg sande, at skyggearbejdet er et af de mest effektive af alle de værktøjer, jeg er stødt på gennem tiden. Gennem mit arbejde med skyggesider har jeg oplevet, hvordan mit liv har ændret sig, i takt med, at jeg er blevet bevidst om mine egne skygger, og har taget dem tilbage til mig selv. Det har ikke altid været en nem opgave, især fordi jeg ved første øjekast ofte har følt det fuldstændig uacceptabelt, at sider jeg ikke kunne holde ud hos andre, skulle have noget med mig selv at gøre. Men hver eneste gang har jeg opdaget, at det i høj grad handlede om en side af mig selv, som jeg ikke kunne se og acceptere. En side jeg havde gemt godt af vejen i det ubevidste, og som jeg, når jeg omsider fik øje på den, bestemt ikke var stolt af. Først når jeg spurgte mit hjerte til råds om, hvad denne side havde givet mig positivt, blev det tydeligt at denne side faktisk havde været en særdeles konstruktiv hjælper i mit liv.

Hele tankegangen om skyggerne har været medvirkende til, at jeg i dag er kommet tættere på mig selv end nogen sinde tidligere, og er blevet i stand til at stå 100% ved den jeg er, uanset hvem jeg er sammen med.

Siden jeg er begyndt at arbejde professionelt med skyggecoaching, har jeg mødt mange mennesker, der, på den ene eller anden måde, bruger en masse negativ energi på deres relationer. Både i familien, på jobbet og i fritiden.

Jeg har skrevet denne bog for at vise, hvor let vi kan forvandle konfliktfyldte forhold til fredfyldte relationer, når først vi begynder at kigge på os selv og vores skyggesider. I det øjeblik vores skygger ikke længere står i vejen for os selv eller andre, vil alle konflikter og dramaer lige så stille forsvinde fra vores liv.

Jeg har skrevet bogen i håbet om at kunne inspirere dig, der indimellem kan have problemer med dine relationer, til at kigge nærmere på dine skyggesider og herigennem frigøre kærlighed og energi – i dit liv og i dine relationer.

Det har været min hensigt at skrive en enkel og praktisk anvendelig bog, som kan give dig lyst og mod til at kigge nærmere på dig selv, og som samtidig kan fungere som en praktisk guide, når du i hverdagen støder på skyggesider, som du måtte ønske at kigge nærmere på.

Jeg håber at det er lykkedes i en sådan grad, at du må kunne bruge den konstruktivt i dit liv – både nu og fremover.

De hjerteligste hilsner

Lone

 

Use Facebook to Comment on this Post